İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nevin Gül Karagüler’in yürütücülüğünü üstlendiği proje, TÜBİTAK KUTUP-1001 Destek Programı kapsamında desteğe değer görüldü.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyemiz ve İTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (LEE) Kutup Bilimleri Yüksek Lisans Programı Akademik Kurul Üyesi Prof. Dr. Nevin Gül Karagüler yürütücülüğünde, İTÜ-LEE Moleküler Biyoloji Genetik ve Biyoteknoloji Programı doktora öğrencisi Arş. Gör. Hande Mumcu ve İTÜ-LEE Moleküler Biyoloji Genetik ve Biyoteknoloji Programı yüksek lisans öğrencisi Elif Mehveş Özer’den oluşan bir akademik ekip tarafından hazırlanan “Antarktika’dan Metagenomik Yaklaşım ile Tanımlanan yeni CYP102 Enzimlerinin Biyoteknolojik Potansiyellerinin Araştırılması” projesi; TÜBİTAK-MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) “KUTUP-1001” 2025 yılı çağrıları kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Proje ekibinin önceki çalışmalarında, Antarktika King George Adası’ndan 2. Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE-II) sırasında toplanan toprak örneklerinden çevresel DNA izolasyonları gerçekleştirilerek yeni nesil dizileme yöntemi ile metagenom dizileme yapılmış ve fonksiyonel gen annotasyonu sonucu zengin bir aday soğuk aktif sitokrom P450 gen havuzu oluşturulmuştur. Bu proje kapsamında, oluşturulan sitokrom P450 gen havuzundan iki yeni CYP102 ailesine ait sitokrom P450 enziminin, rekombinant üretimi, saflaştırılması ve karakterizasyonuna odaklanılacaktır. Fonksiyonları tanımlanacak bu yeni enzim sistemlerinin biyoteknolojik uygulamalarda kullanılabilme potansiyeli ortaya çıkarılacaktır.
Soğuk aktif sitokrom P450 enzimlerinin biyoteknolojik potansiyellerinin ortaya çıkarılması, gıda, ilaç, kozmetik, biyoyakıt üretimi ve biyoremediasyon gibi birçok sektöre sunacağı faydalar açısından “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” ile de uyumluluk içerisindedir.
Bu amaç doğrultusunda 24 ay olarak planlanan proje, İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Dr. Orhan Öcalgiray Moleküler Biyoloji-Biyoteknoloji ve Genetik Araştırmalar Merkezi bünyesinde bulunan Metagenomik ve Protein Mühendisliği laboratuvarlarında, PolRec Kutup Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ve de Türkiye’de ilk kez açılan Kutup Bilimleri Yüksek Lisans Programı’nın koordinasyonu ve iş birliğiyle etkin ve verimli bir şekilde yürütülecektir.