İstanbul başta olmak üzere Türkiye’den ve dünyadan sayısız hastası olan Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk, dünyada gelişmiş ülkelerde yaygın olan ancak ülkemizde pek uygulanmayan; hasta olmadan önlem almak anlamına gelen “önleyici kardiyoloji” yaklaşımıyla çalışmalarına devam ediyor.Son olarak İngiltere’de yapılan önemli bir araştırmanın sonuçlarını bizlerle paylaştı.
“KALP HASTALIĞI ERKEN BEYİN FONKSİYON BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUP VE ALZHEİMER PROTEİNİNİ ÜÇ KATINA ÇIKARABİLİR”
Yeni araştırma, kalp hastalığının beyin aktivitesi ile kan akışını birbirine bağlayan önemli bir beyin fonksiyonunun bozulmasına neden olduğunu , yani beynin aynı miktarda aktivite için daha az kan aldığını buldu.
Bu, kalp hastalarında beynin kan damarlarında (ateroskleroz) yağ birikmesinden önce olur ve bunama için bir başlangıçtır. Şimdiye kadar, bazı vasküler demans türlerinin beyindeki aterosklerozdan yıllar önce nasıl meydana geldiği belirsizdi.
Araştırmalar ayrıca, kalp hastalığı ve Alzheimer Hastalığı için genetik yatkınlık kombinasyonunun, Alzheimer’ı oluşturan ve tetikleyen bir protein olan beta-amiloid miktarını üç katına çıkardığını ve beyindeki inflamatuar bir genin (IL1) seviyelerini arttırdığını keşfettiler.
Alzheimer Hastalığı dünya çapında en yaygın bunama şeklidir ve kalp hastalığı hem Alzheimer hem de bunama için önemli bir risk faktörüdür. Bulgular, kalp hastalığı ve demans arasındaki bağlantıya ışık tutuyor.
Orta yaştaki kalp hastalığının, beynimizde nöronlarımıza sağlanan kan miktarını kontrol eden önemli bir mekanizma olan nörovasküler eşleşmenin bozulmasına neden olduğu keşfedildi. Bu bozulma, beynin gerektiğinde ve zamanında yeterli oksijen almadığı anlamına gelir. Bu durum demansa yol açabilir.
Çalışma ayrıca beyin yaralanmalarının beyin kan akışı düzenlemesini kötüleştirebileceğini ve hastaların semptomlarının yaralanma veya düşmelerden sonra sıklıkla kötüleştiği gözlemlerini desteklediğini buldu.