Özel Medar Hastanesi Sakarya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Nilüfer Çelik, çocuklarda sıcak yorgunluğu ve sıcak çarpması konusunda bilgiler verdi.
Güneş çarpmasının 5 yaş altı çocuklardaki semptomları
Çocuklarda sıcak yorgunluğu ve sıcak çarpması konusunda bilgiler veren Özel Medar Hastanesi Sakarya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Nilüfer Çelik, “Uzun süreli sıcaklık kaynağına maruz kalınması sonrasında, özellikle 5 yaş altı çocuklarda görebildiğimiz vücut sıcaklığında ciddi artış, susuzluk , tansiyon değişiklikleri ve kusma-karın ağrısı kliniğine sıcak çarpması diyoruz. Her ne kadar halk arasında güneş çarpması olarak biliniyor olsa da, güneş harici ısı kaynakları da bu iniğe sebep olabilmektedir. Yine de en sık sebep güneş maruziyetidir. Sıcak yorgunluğu ise henüz ciddi sistemik bulgu oluşturmamış, susuzluk ve baş ağrısı ile kendini belli eden bir kliniktir” dedi.
Sıvı tedavisi uygulanmalı
“Sıcak çarpmasının ve sıcak yorgunluğunun vücudumuzda oluşturduğu kliniğin asıl sebebi, vücuttan bir anda kaybedilen sıvı ve minerallerdir” diyen Uzm. Dr. Nilüfer Çelik, “ Çünkü artan sıcaklıkla beraber normalde vücudumuzu koruyan terleme sistemimiz devre dışı kalır; hızlı nefes alıp vermeyle birlikte ciddi sıvı kaybı olur; tansiyon düşüşü ve buna bağlı nörolojik durumlar ortaya çıkar: sayıklamalar, halüsinasyonlar, hatta havaleler görülebilir. Sıcak yorgunluğunda bilinç bozukluğu olmadığından evde sıvı tedavisi ile çocuklar rahatlatılabilir. Öncelikle serin bir ortama alınan sıcak yorgunluğuna sahip hastamıza, evde hazırlayabileceğimiz sıvıdan yudum yudum içirmek, çocuklarda hızlı tedaviyi sağlamaktadır. Ancak sıcak çarpması olan çocuklarda artık tansiyon ve bilinç bozulmaya başlamış olacağından yapılacak ilk iş serin bir noktaya almak, kıyafetlerini çıkarmak ve mümkünse en kısa sürede hastaneye ulaştırmaktır. Çünkü bilinç değişikliği başlayan hastaya ağızdan bir şeyler içirmeye çalışmamalı; mümkünse vücuttaki sıvı kayıplarına göre hekim kontrolünde damardan sıvı tedavisi başlanmalıdır” diye konuştu.
Önlem alınması gerekir
Özel Medar Hastanesi Sakarya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Nilüfer Çelik son olarak ise şunları kaydetti. Dr. Çelik, “Tabii ki güneş yorgunluğu veya çarpmasına yakalanmamak tedavilerin en güzelidir. Bunun için güneş ışınlarına dik geldiği saatlerde doğrudan maruz kalmamak, ince ve açık renkli kıyafetler giymek, sürekli yudum yudum su içmek, şapka ve gözlük ile güneşten korunmak biz pediatristlerin en sevdiği yöntem olarak güncelliğini korumaktadır” ifadelerini kullandı.