Satın alındığında birbirinden ayırt edilmesi zor olan birçok şeffaf plastik vardır. Bununla birlikte, kimyasal bileşimleri önemli ölçüde farklılık gösterir ve özellikleri de değişir.
Bu, dış mekan uygulamalarında çok belirgin hale geliyor: Sadece birkaç yıl içinde güneş ışığı, rüzgar ve hava durumu birçok plastikte çarpıcı değişikliklere neden olabilir. Artık havanın etkisine dayanamazlar ve sararmaya başlarlar, kırılgan hale gelirler ve kırılabilirler ama Pleksi değil!
Neden Plastik Levha?
Bugün mevcut olan farklı plastik türlerinin sayısı neredeyse sonsuzdur.
Ancak hepsinin ortak bir yanı var: Moleküler zincirlerden oluşuyorlar.
Moleküler zincirlerin yapılandırılma şekli;
– Ne kadar uzun oldukları, içerdikleri atomlar vb.
– Plastiğin görünümünü, kalitesini ve mekanik özelliklerini belirler. Diğer şeylerin yanı sıra, bileşim, moleküller tarafından oluşturulan bağlantıların ne kadar kararlı olduğunu belirler. UV ışığı ve diğer hava koşulları plastikleri etkilediğinde, molekül zincirleri
– Büyük ölçüde basitleştirilmiş
– Hasar görebilir.
Bu, malzeme özelliklerinin değişmesine neden olur. Örneğin sararabilir, kabalaşabilir veya kırılgan hale gelebilir.
– Bu etkiler metallerin paslanmaya başlamasıyla karşılaştırılabilir.
Bir yandan, plastiklerin hava etkileri altında ne ölçüde değiştiği bunların yoğunluğuna, örneğin UV radyasyonu ve neme bağlıdır. Bu etki coğrafi konum, hava durumu, kurulum yeri, ışık dalga boyu ve benzeri faktörlerden etkilenir. Öte yandan, hava etkilerine ek olarak, plastiğin iç bileşimi belirleyicidir.
Pleksi, Tek Kullanımlık Bir Ürün Değil
Bununla birlikte, bir malzemenin sürdürülebilirliği, hizmet ömrünün sonuna geldiğinde malzemeye ne olacağı da dahil olmak üzere ek faktörlere bağlıdır. Metaller ve camda olduğu gibi, çevre üzerinde neredeyse hiçbir olumsuz etkisi olmamasını sağlamak için plastikler de uygun şekilde atılmalıdır. Bu, Pleksi’nin genellikle kullanıldığı dayanıklı tüketim malları için geçerli olduğu gibi, ambalaj gibi tek kullanımlık ürünler için de aynı şekilde geçerlidir. Pleksi tehlikeli veya özel atık değildir ve bu nedenle olumlu anlamda döngüsel ekonomi içinde geri dönüştürülebilir.
Pleksiglas; Kullanımdan sonra bile geri dönüştürülebilir bir malzemedir.
Kaynak: www.polinyapi.com.tr